Adrian Gontariu, Valeria Motogna și George Florescu sunt campioni, simboluri ale sportului românesc, figuri emblematice atât în țară cât și în străinătate, foști sportivi care au jucat pentru echipa națională a României, dar și pentru formații de renume din străinătate. Cei trei au participat astăzi la evenimentul organizat de Instituția Prefectului Sălaj pentru a marca „Săptămâna europeană a sportului”.
Evenimentul a început la Colegiul Național Silvania din Zalău. Cei trei foști sportivi le-au vorbit liceenilor despre importanța sportului pentru sănătatea fizică și mentală, despre performanță, dar și despre drumul către succes, o cale care de cele mai multe ori este extrem de dificilă. La eveniment au participat și sportivii Andreea Mihart și Paula Teodorescu, jucătoare la HC Zalău, Alexandru Cherecheș și Mihai Onicaș, sportivi legitimați la echipa de fotbal SCM Zalău, dar și Alexandru Jurge și Marius Nemeș, ambii legitimați la echipa de volei CSS Zalău. În deschiderea evenimentului, subprefectul județului Sălaj, Adriana Sabou, le-a reamintit liceenilor cât de important este sportul în viața oamenilor. Cunoscut și datorită pasiunii sale pentru sport, directorul Colegiului Național Silvania, profesorul Florin Morar, s-a oprit asupra nevoii de promovare a sportului, a mișcării în general, totul pentru a-i conștientiza pe tineri că este extrem de important să facă sport. Au urmat mesajele foștilor campioni Adrian Gontariu, Valeria Motogna și George Florescu, mesaje care au îndemnat, așa cum era de așteptat, la sport, totul într-o lume în care tot mai mulți copii petrec zilnic ore în șir cu ochii în telefonul mobil sau pe jocuri video, iar obezitatea lovește din plin. La întâlnirea foștilor sportivi cu elevii CNS a fost prezent și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Sălaj, profesorul Vasile Bulgărean. Evenimentul s-a încheiat cu întrebările pe care foștii sportivi le-au primit de la elevi. Unii au vrut să afle cum reacționează un sportiv de performanță în momentul în care nu poate juca din cauza unei accidentări, cât de greu este să ajungi la performanță, la titlul de campion. Răspunsul a fost unul cât se poate de clar: este nevoie de ambiție, de o muncă uriașă, dar și de multe sacrificii, totul pentru a ajunge sus, cât mai sus.
Elevii și campionii
A urmat întâlnirea cu o parte din elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Zalău. Prin mesajele lor, foștii sportivi le-au explicat elevilor că sportul înseamnă inclusiv socializare, disciplină, sănătatea minții și a trupului, multă muncă, adică ingredientele esențiale pentru a reuși acolo unde își doresc cu adevărat să ajungă. La rândul lor, elevii au fost curioși să afle cum au ajuns Adrian, Valeria și George la performanță, la bucuria de a juca pentru echipa națională, dar și pentru echipe de renume mondial. Răspunsul a fost același: prin multă muncă și seriozitate. La eveniment au participat subprefectul județului Sălaj, Adriana Sabou, directorul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, profesoara Anca Făgărași, directorul adjunct Ovidiu Costinaș, profesori și antrenori. Discuțiile au fost urmate de o sesiune de joc, elevii având posibilitatea de a juca volei, fotbal și handbal alături de foste glorii ale sportului.
Adrian Gontariu, voleibalist
Sălăjeanul Adrian Gontariu este fost component al echipei naționale de volei a României, a fost de cinci ori campion național al României, de trei ori campion al Germaniei și campion al Poloniei, cu echipe din aceste țări. Adrian Gontariu a început să practice voleiul la Clubul Șportiv Școlar din Zalău, iar ca junior a început la Elcond Zalău. A urmat apoi un parcurs național și internațional de mare succes. Adrian s-a retras în cele din urmă din sport, iar acum este antreprenor. Încă de când era junior, Gontariu a ajuns în lotul celor de la Elcond Zalău, după care din anul 2000 a fost transferat la Deltacons Tulcea, una intre cele mai importante formaţii din Divizia A1 la vremea respectivă. Cariera lui Adrian Gontariu a devenit una de succes, iar zălăuanul a ajuns la Tomis Constanţa în anul 2005, după care a avut o aventură chiar şi în Dubai în anul 2007. Pentru Remat Zalău, voleibalistul a jucat în perioada 2008 – 2009, iar mai apoi s-a transferat în Germania, la VfB Friedrichshafen, unde a fost antrenat de Stelian Moculescu. Asseco Resovia Rzeszów, Rennes Volley sau Politehnica Varşovia sunt alte formaţii din străinătate pentru care a jucat Gontariu, ca în vara anului 2016 să revină la Zalău şi să pună umărul la ultimul titlu câştigat de Volei Municipal.
Valeria Motogna, handbalistă
Valeria Motogna a început să joace handbal la Bistrița, în 1991, ea fiind remarcată de Gheorghe Tadici și transferată la secția de junioare a echipei antrenate de acesta, Silcotub Zalău, de unde a promovat apoi la echipa de senioare. În 1996, ea a câștigat City Cup împreună cu echipa din Zalău. În 1998 și 1999, Motogna a obținut cu echipa națională a României două medalii de aur, la Campionatele Mondiale pentru juniori, respectiv pentru tineret. În 2006, Gheorghe Tadici a devenit antrenorul Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a adus mai multe jucătoare de la Zalău, inclusiv pe Valeria Motogna. Cu Oltchim, Motogna a câștigat Cupa Cupelor EHF în 2007, Trofeul Campionilor EHF în același an, și a jucat finala Ligii Campionilor EHF în 2010.Valeria Motogna a jucat 20 de ani handbal la cel mai înalt nivel. Are 144 de selecții și 185 de goluri pentru naționala României, cu care a participat la turnee finale europene, mondiale, dar și la Jocurile Olimpice din 2008. De altfel, la Olimpiada din 2008, Motogna a fost desemnată căpitanul echipei și port-drapelul delegației României la ceremonia de deschidere.
George Florescu, fotbalist
George Florescu şi-a făcut junioratul la Universitatea Cluj, echipă la care a și debutat în fotbalul mare, în anul 2001. În 2004 a fost achiziționat de echipa Sheriff Tiraspol din Republica Moldova, a câștigat de trei ori titlul de campion al Moldovei, și a jucat meciuri în preliminariile Ligii Campionilor. În decursul carierei sale, George Florescu a mai jucat la diverse cluburi din Rusia. În septembrie 2006 a ajuns la echipa rusă Torpedo Moscova, care în acel moment juca în primul eșalon al fotbalului din Rusia. În 2008 a fost achiziționat de echipa daneză FC Midtjylland, jucând 52 de meciuri în Superliga daneză. În 2010 a fost împrumutat în Rusia, la Alania Vladikavkaz, dar după ce echipa a retrogradat din prima divizie, a semnat în iulie 2011 cu echipa ucraineană Arsenal Kiev. După câteva meciuri la Astra Giurgiu, Florescu a ajuns la echipa lui Dan Petrescu, Dinamo Moscova. Apoi a mai jucat la Gabala, în Turcia şi la Omonia Nicosia, în Cipru, iar în prezent joacă la Sănătatea Cluj. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru România U21 și România.
Săptămâna europeană a sportului
„Săptămâna europeană a sportului” este o inițiativă a Comisiei Europene menită să promoveze sportul și activitatea fizică în întreaga Europă sub motto-ul „BeActive”. Această inițiativă are ca obiectiv conștientizarea importanței unui stil de viață activ pentru toată lumea și este concepută să le ofere oamenilor o trambulină către viața activă! Sportul și activitatea fizică își aduc un aport semnificativ la sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni. Cu toate acestea, nivelul de activitate fizică în Europa este în prezent în stagnare și chiar în scădere în unele țări. Săptămâna europeană a sportului este un răspuns comun la această provocare, precum și un apel la acțiune. Toți cei trei foști sportivi au primit de la Instituția Prefectului Sălaj plachete și diplome în semn de prețuire pentru tot ceea ce au făcut pentru sportul românesc.
[…] Adrian Gontariu, Valeria Motogna și George Florescu sunt campioni, simboluri ale sportului românesc, figuri emblematice atât în țară cât și în străinătate, foști sportivi care au jucat pentru echipa națională a României, dar și pentru formații de renume din străinătate. Cei trei au participat astăzi la evenimentul organizat de Instituția Prefectului Sălaj pentru a marca „Săptămâna europeană a sportului”. Evenimentul a început la Colegiul Național Silvania din Zalău. Cei trei foști sportivi le-au vorbit liceenilor despre importanța sportului pentru sănătatea fizică și mentală, » Mai multe detalii […]